Vi ste ovdje : Naslovnica
Treći međunarodni simpozij bezglutenskih proizvoda (žitarica i pića)
Treći međunarodni simpozij na bezglutenskih proizvoda od žitarica i pića održati će se u Beču, 12-14.Lipnja, 2013.

U organizacijskom dijelu simpozija su  Odjel za Znanost i tehnologije o prehrani (DFST), Sveučilište prirodnih I životnih znanosti (BOKU), u suradnji sa Udrugom za znanost I tehnologije o žitaricama.

Simpozij Bezglutenskih proizvoda će trajati tri dana, te će obuhvatiti cijeli lanac opskrbe hranom od poljoprivrede preko analitičkih obrada I procesiranja hrane I njihov utjecaj na potrošače i industriju.

Simpozij je namijenjen znanstvenicima u skoro svim područjima, stručnjaka u području celijakije, medicinskom osoblju, prehrambenoj industriji, dobavljačima I trgovcima. Navedenu skupinu profesionalaca pozivamo na simpozij u svrhu uključenja  u raspravu vezanu za aspekt glutena, bezglutenskih proizvoda i prehrane.

 

Gluten free 2013 symposium

 

gfcakes

 

 
HDC od sada i na Facebooku!
Od sada pratitet vijesti iz svijeta celijakije i na našoj Facebook stranici :)

Postavljajte pitanja, objavljujte vijesti, raspitajte se za sve što vas zanima vezano za gluten.
 
Tjedan svjesnosti o celijakiji u Svibnju
U Hrvatskoj se od 13. do 19. svibnja obilježava Tjedan svjesnosti o celijakiji, kroničnoj bolesti probavnog sustava koju uzrokuje trajna nepodnošljivost na protein gluten, koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma, raži i zobi.

Ovaj puta smo pripremili poseban program, o kojem ćete biti obavješteni kako na stranici HDC-a tako i na našoj facebook stranici početkom mjeseca svibnja.

Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola podjednako. Može se javiti u ranom djetinjstvu, nekoliko mjeseci nakon uvođenja žitarica u prehranu dojenčadi ili kasnije tijekom života, izazvana nekim «okidačem» iz okoliša. Simptomi su različiti, a najčešće učestali proljev, bolovi i nadutost u trbuhu, gubitak tjelesne mase, plinovi, umor itd. Postoji i tzv. tihi oblik bolesti koji ima blage simptome, a otkriva se probirom u populaciji.

Jedini lijek za oboljele je bezglutenska dijeta koje se valja pridržavati cijeloga života. Često su oboljelima potrebni mjeseci ili čak godine dijetoterapije za potpuni oporavak, a ponovno uzimanje glutena u prehrani dovodi do povratka bolesti.

Budući da deklariranje glutena na proizvodima nije zakonom propisano,  konkretna pomoć oboljelim od celijakije je analiziranje količine glutena u namirnicama ili grupama namirnica. Novom Uredbom 41/2009 regulirane su količine glutena ovisno o porijeklu i vrsti pojedinih bezglutenskih namirnica, te deklariranje glutena. Uredba je u Republici Hrvatskoj  propisana Pravilnikom o hrani bez glutena.
 
POZIV NA PREDAVANJA 2012
07. 11. u 18 sati u Celiko centar, Tomašićeva 10, Zagreb 
„Gluten u prehrani i njegova štetnost“             

22. 11. u 18 sati u Celiko centru, Tomašićeva 10, Zagreb
„Brojne zdravstvene tegobe – a da to nije celijakija?“

14. lipnja (četvrtak) u 18:30 sati u Celiko centru, Tomašićeva 10 
„KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA CELIJAKIJE U ODRASLOJ DOBI“ 
Opširnije...
 
UREDOVNO VRIJEME CELIKO CENTRA (HDC-A)

ZIMSKO RADNO VRIJEME

Od 18.11.2013. Celiko centar radi:

·         četvrtak od 13 do 20 sati

 ·         petak od 9 do 17 sati 

 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 43 - 48 od 65