Vi ste ovdje : Naslovnica

Prijava






Zaboravili ste šifru?
Tjedan svjesnosti o celijakiji u Svibnju
U Hrvatskoj se od 13. do 19. svibnja obilježava Tjedan svjesnosti o celijakiji, kroničnoj bolesti probavnog sustava koju uzrokuje trajna nepodnošljivost na protein gluten, koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma, raži i zobi.

Ovaj puta smo pripremili poseban program, o kojem ćete biti obavješteni kako na stranici HDC-a tako i na našoj facebook stranici početkom mjeseca svibnja.

Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola podjednako. Može se javiti u ranom djetinjstvu, nekoliko mjeseci nakon uvođenja žitarica u prehranu dojenčadi ili kasnije tijekom života, izazvana nekim «okidačem» iz okoliša. Simptomi su različiti, a najčešće učestali proljev, bolovi i nadutost u trbuhu, gubitak tjelesne mase, plinovi, umor itd. Postoji i tzv. tihi oblik bolesti koji ima blage simptome, a otkriva se probirom u populaciji.

Jedini lijek za oboljele je bezglutenska dijeta koje se valja pridržavati cijeloga života. Često su oboljelima potrebni mjeseci ili čak godine dijetoterapije za potpuni oporavak, a ponovno uzimanje glutena u prehrani dovodi do povratka bolesti.

Budući da deklariranje glutena na proizvodima nije zakonom propisano,  konkretna pomoć oboljelim od celijakije je analiziranje količine glutena u namirnicama ili grupama namirnica. Novom Uredbom 41/2009 regulirane su količine glutena ovisno o porijeklu i vrsti pojedinih bezglutenskih namirnica, te deklariranje glutena. Uredba je u Republici Hrvatskoj  propisana Pravilnikom o hrani bez glutena.
 
POZIV NA PREDAVANJA 2012
07. 11. u 18 sati u Celiko centar, Tomašićeva 10, Zagreb 
„Gluten u prehrani i njegova štetnost“             

22. 11. u 18 sati u Celiko centru, Tomašićeva 10, Zagreb
„Brojne zdravstvene tegobe – a da to nije celijakija?“

14. lipnja (četvrtak) u 18:30 sati u Celiko centru, Tomašićeva 10 
„KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA CELIJAKIJE U ODRASLOJ DOBI“ 
Opširnije...
 
UREDOVNO VRIJEME CELIKO CENTRA (HDC-A)

ZIMSKO RADNO VRIJEME

Od 18.11.2013. Celiko centar radi:

·         četvrtak od 13 do 20 sati

 ·         petak od 9 do 17 sati 

 

 
TEČAJ PRIPREME BEZGLUTENSKIH PEKARSKIH PROIZVODA U CELIKO CENTRU

Održava se jednom mjesečno - drugi
četvrtak u mjesecu od 16-19 sati 

Za članstvo HDC besplatno, ostali 100 kn

 Dobro je najaviti se na 098 738 576

 
IZAŠAO JE GLUC BR. 10!

U lipnju 2012 tiskan je veoma poucan casopis HDC-a namijenjen svima koji žele više znati o celijakiji, njenoj dijagnostici, bezglutenskoj prehrani. 

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 37 - 42 od 61