Vi ste ovdje : Naslovnica arrow Prehrana arrow Pismo proizvođačima
Pismo proizvođačima Ispis E-mail

 

 Poštovani proizvođaču hrane,

pravilno deklarirajući preporučite nam svoj proizvod!

         Na svakih 100 osoba u Europi prosječno jedna boluje od celijakije, a oko 80% dijagnosticiranih su djeca. Celijakija je bolest koja doživotno isključuje iz prehrane gluten - protein pšenice, raži, jećma i zobi. Sve ostale namirnice dozvoljene su za prehranu, tj. prirodno su bez glutena (voće, povrće, meso, mlijećni i drugi proizvodi). Problem je za oboljele što glutena može biti i tamo gdje ga se uopće ne očekuje (u aromama, bojama, aditivima, …). Gluten se može nalaziti i u mnogim dodacima neophodnih industrijskih prehrambenih proizvoda.

POTREBNO JE  …. omogućiti osnovno pravo svake osobe na hranu i sigurnu prehranu. Postojeća zakonska regulativa kod deklariranja hrane štetna je za mnoge osobe oboljele od celijakije. Pratite smjernice Europske unije po kojima se gluten kao jaki alergen mora spominjat u deklaraciji.

TREBALO BI VAS BRINUTI …. oboljeli od celijakije za sada su još uvijek izloženi stalnom riziku nesvjesnog uzimanja za njih štetnih tvari, stoga i brojnim komplikacijama bolesti. Pazite, nije isključeno da se sutra vama ili nekomu vašem ne dijagnosticira celijakija. Bolest se može pojaviti u svakoj životnoj dobi. Mnoga neuobičajena stanja organizma i mnoge bolesti mogu biti simptomi celijakije.

POKUŠAVAMO .... djelovati na proizvođače hrane kako bi se gluten, poznati alergen što manje koristio za izradu složenih industrijskih prehrambenih namirnica. Promijenite razmišljanje oko odabira komponenti kod izrade novih proizvoda. Ako namirnica u osnovi ne sadrži gluten – izaberite alternativu. Neka i dodatak bude bez glutena (u redu je ako je <0,002 % glutena)! Provjerite dali je npr. aroma u vašem proizvodu bez glutena!

POTREBNO JE …. omogućiti održavanje zdravlja kronično oboljelih osoba s celijakijom. Oboljelom dati pravilne i sigurne podatke o sastojku glutena u vašem proizvodu. Onemogućite štetnost vaših proizvoda za celijakičare. Kontinuirano razmišljajte o jasnom deklariranju nove namirnice. Obilježite ju tako da svatko može proćitati sadrži li gluten makar i u tragovima. Europski proizvođaći podatke o sadržaju glutena proslijeđuju udrugama za celijakiju koje ih sakupljaju i izrađuju liste proizvoda bez glutena.

POTREBNO JE …. financijskom potporom Udruzi za celijakiju (ovo je i zamolba) omogućiti analiziranje proizvoda ili vlastitim analiziranjem proizvoda (u HZJZ) i slanjem podataka Udruzi dati oboljelima podatak kako bi mogli kupiti vaš proizvod.

VAŠA KORIST .... oko 10000 osoba u HR ne koristi proizvode koje bi možda mogli kupovati jer ne znaju dali sadrže gluten ili ne. Da proizvod za širu populaciju koji je bez glutena bude dostupan novom celiko kupcu potrudite se da na deklaraciji vašeg proizvoda budu rijeći «ne sadrži gluten». Preko udruge i njenih materijala šaljite poruke korisnicima. Preporučite, reklamirajte svoje proizvode u zemlji i inozemstvu. Radite na daljoj prodaji svojih proizvoda i pomognite oko sigurne bezglutenske zdravstvene prehrane.

POTREBNO JE .… da suradnja s organizacijama koje okupljaju osobe s posebnim potrebama prehrane,  postane nešto stalno i važno proizvođaču hrane!