Vi ste ovdje : Naslovnica arrow Po dijagnozi celijakije
Po dijagnozi celijakije Ispis E-mail

Kod celijakije doslovno treba shvatiti da o  tome koliko ovu bolest ozbiljno shvaćamo i što jedemo i unosimo u svoj organizam ovisi hoće li organizam otići u zdravlje ili bolest.

U slučaju potvrde dijagnoze celijakije
  pacijent se treba uputiti u Hrvatsku nacionalnu udrugu  za celijakiju bez obzira na mjesto stanovanja radi liječenja i omogućavanja pravilne sveobuhvatne striktne dijetoterapije kao i evidentiranja bolesnika.
Celiko centar je prvo mjesto gdje će dobiti sveobuhvatne alate i neophodne informacije i edukacije koje su terapijsko sredstvo kojim se smanjuju rizici ozbiljnih komplikacija celijakije (maligna bolest, kronične autoimune i druge bolesti).
Potpora za udaljene se organizira tako da je i bez fizičkog dolaska pacijent dobije (nazvati i dogovoriti komunikaciju)

Važne preporuke  o praćenju pacijenta s dijagnozom celijakije potpisuju i najviši stručnjaci za celijakiju u odraslih, Silvija Čuković-Čavka, Marija Crnčević Urek, Marko Brinar, Nikša Turk sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, Klinika za unutarnje bolesti (MEDICUS 2012. Vol. 21, No. 2, 179 – 186):
"Nakon završetka dijagnostičkog postupka bolesnicima se u slučaju potvrde dijagnoze celijakije preporučuje liječenje bezglutenskom prehranom i daljnje redovito kliničko i laboratorijsko praćenje. Nakon postavljanja dijagnoze celijakije iznimno je važno bolesnike uputiti da se jave i učlane u udrugu bolesnika s celijakijom. U našoj zemlji Hrvatsko društvo za celijakiju djeluje u okviru Celiko centra u Zagrebu, Tomašićeva 10. Rad  Udruge usmjeren je na potporu bolesnika i njihovih obitelji u pogledu promjene načina života, provođenja pravila bezglutenske prehrane i znanja o bolesti."
 
« Prethodna   Sljedeća »