Vi ste ovdje : Naslovnica
Tjedan svjesnosti o celijakiji 2018 Ispis E-mail

od 14.-18. svibnja 2018. godine

u organizaciji Hrvatskog društva za celijakiju  

s ciljem podizanja svijesti o bolesti


Dok svijest o bolesti celijakiji i prehrani bez glutena raste, još uvijek je celijakija veliki neprepoznat javnozdravstveni problem.

Celijakija nije obična preosjetljivost na gluten, niti je alergija, kronična je autoimuna bolest svih organskih sustava i psihe. Trajna je, doživotna nepodnošljivost glutena prisutna u do 3% (i više) stanovnika. Neprepoznata je u 97% oboljelih.
 Liječenje celijakije prati cjeloživotnu striktnu prehranu bez glutena te je posebno teško hraniti se izvan kuće.
Neliječena ili nepravilno  liječena dovodi do brojnih i ozbiljnih  komplikacija. Pokreće upalne procese, uzrokuje više od 55 drugih bolesti, uključujući autoimune bolesti, karcinom, depresije, osteoporoze.
Na celijakiju se ne misli. Pretrage za celijakiju rade se prerijetko. Probleme stvara nepoznavanje serološkog profila, provođenje dijagnostike nakon uvođenja bezglutenske prehrane, te odustajanje od dijagnostike nakon jednog negativnog nalaza. Probleme stvara i nedostupnosti pouzdanih dijagnostičkih alata i nepoznavanje vrijednosti i uloge i genetskog testa i protokola za dijagnostiku bolesti.
Održati će se događaja koja trebaju pomoći prepoznati simptome celijakije, testiranja, savjetovanja, predavanja i edukacije, te sajam hrane bez glutena.

Događanja Tjedna celijakije 2018. u Celiko centru

Opširnije...

.

 
« Prethodna   Sljedeća »