Vi ste ovdje : Naslovnica
Tjedan svjesnosti o celijakiji Ispis E-mail
Administrator   
Hrvatsko društvo za celijakiju najavljuje

Tjedan svjesnosti o celijakiji

9.- 15. svibnja 2016.
pod motom “Mitovi o celijakiji”
s ciljem da se što bolje upozna kameleonska bolest brojnih lica o kojoj u Hrvatskoj nema statističkih podataka niti značajnih istraživanja.
Celijakija je doživotna autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav reagira na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži.
Brojni ljudi i danas pate i umiru od raznih, često i malignih bolesti koje lako mogu biti i posljedica su neznanja i neprepoznavanja celijakije i nepoznavanja njene terapije.
U Tjednu Hrvatsko društvo za celijakiju pokreče razna događanja u Celiko centru i drugdje
predavanja, edukacije o celijakiji, okrugle stolove, testiranja, savjetovanja, radionice…
Tijelo reagira na gluten što uzrokuje oštećenja sluznice crijeva i druge brojne štetne posljedice po zdravlje, te sprječava upijanje važnih hranjivih tvari. Ne postoji farmaceutski lijek, već se liječenje celijakije provodi uz strogu bezglutensku dijetu za cijeli život.
Celijakija je veoma česta, opasna, kameleonska bolest, koja se krivo tumači i veoma rijetko prepoznaje, a liječenje je dodatan problem jer moguće ga je postići uz poseban tretman koji se razlikuje od popularne bezglutenske prehrane. Brojni su i veoma živi mitovi o celijakiji kao i mitovi o bezglutenskoj prehrani.
 
« Prethodna   Sljedeća »