Vi ste ovdje : Naslovnica arrow Prehrana arrow Smjernice za izbor namirnica
Smjernice za izbor namirnica Ispis E-mail
Sadržaj
Smjernice za izbor namirnica
Stranica 2
 

priredila Ružica Lah

 

DEKLARACIJE  PROIZVODA  I  OZNAKE  O  SADRŽAJU GLUTENA

 

Na deklaracijama nekih industrijskih proizvoda stavljen je podatak o sadržaju glutena. Već znamo bilo bi jednostavno kada bi se gluten nalazio samo u onim namirnicama koje su proizvedene od vrsta žitarica koje ga prirodno sadrže. Gluten se koristi kod izrade hrane mnogih grupa živežnih namirnica. Gluten vezuje masnoću i vodu, emulgira, stabilizira i izvrstan je nositelj aroma i začina. Ako je gluten malen dodatak proizvodu, možda aditiv ili aroma na glutenskoj podlozi  postoji opasnost da proizvod u konačnici sadrži gluten u nedozvoljenoj količini, a da to ni stručnjak koji bi to možda mogao, a svakako morao znati - ne zna!

Problematični mogu biti svi industrijski proizvodi. I oni koji su napravljeni od sirovina koje prirodno ne sadrže gluten, kao i proizvodi koji na deklaraciji nose riječi da ne sadrže gluten ili čak znak prekriženog klasa. Sada znamo da se i ti proizvodi također moraju provjeravati. Namirnice koje nikako ne bi smjele doći u pitanje mogu sadržavati  gluten. Gotovo ne postoje industrijske namirnice  koje ne sadrže gluten. Za utjehu je to, što je najčešće kod takvih namirnica (gdje se ne očekuje) gluten prisutan u količini koja je ispod granice štetnosti (to nam pokazuju analize). 

Kada se osjetite prevareni u vezi deklaracije proizvoda, a za to imate mjerodavan dokaz preporučamo – djelujte sami i djelujmo zajednički da se zaštitimo.

Osnovno je pravo potrošača da hrana koju kupuju i konzumiraju ne ugrožava njihovo zdravstveno stanje. Jednako tako, pravo je potrošača minimiziran rizik od konzumiranja hrane kao i zaštita njihovih ekonomskih interesa. Zadatak je Vlade Republike Hrvatske da putem nadležnih institucija zaštititi to pravo što je moguće više, koristeći na zakonu temeljeni sustav provjera i kontrola hrane domaćeg podrijetla i podrijetlom iz uvoza.
Zdravstvena ispravnost i kakvoća hrane u nadležnosti je više ministarstava (Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Ministarstvo zdravstva) i tijela državne uprave (Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo, Državni inspektorat).

Zaštitu tražimo preko mjerodavnih  institucija, a i preko udruga koje se bave zaštitom potrošača, pacijenata, itd…., a  prema mjerodavnim propisima npr. - Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o hrani, Zakon o zaštiti pacijenata, Pravilnik o dijetetskim namirnicama, Pravilnik o deklariranju namirnica itd…

ANALIZE  PREHRAMBENIH   PROIZVODA

Za utvrđivanje količine glutena u prehrambenim proizvodima i povećanja sigurnosti  održavanja zdravlja s ciljem i većeg odabira proizvoda, Udruga na inicijativu članstva, inicira analiziranje proizvoda na gluten, sakuplja podatke analiza te ih daje potrebnima.
U našim tabelama rezultata analiza navedeni proizvod sadrži ili ne sadrži gluten ili sadrži podatak o količini glutena. Ako proizvod sadrži ispod 0,002  % glutena ili manje od (<) 20 ppm može se koristiti, ali treba biti svjestan potrebe što manjeg dnevnog unosa tog proizvoda. Udruga savjetuje da proizvod kojemu je analiza pokazala da je kontaminiran glutenom ne koristite do daljnjega, dok god niste sigurni da imate nove mjerodavne pokazatelje o ne štetnosti tog proizvoda. Ali isto tako trebate znati da to što je analiza pokazala da neki proizvod sadrži manje od 20 ppm, ne znači da proizvod Udruga preporučuje/ne preporučuje za konzumaciju. Svjesni budimo da taj podatak ne garantira da je svaki takav proizvod, te robne marke u trgovini, isto bez glutena. Znamo da proizvođač kroz vrijeme proizvod može mijenjati. Proizvod se može kontaminirati glutenom bilo u proizvodnji ili skladištenju.
 
O europskim standardima. Codex Alimentarius 00/4 iz 2000 g. smatra se da su bezglutenske namirnice one koje sadrže ispod 0,002 %  glutena ili manje od (<) 20 ppm. Već smo rekli da i mala količina glutena u hrani (u tragovima) oboljelom narušava zdravlje. Granica osjetljivosti na gluten i vanjskih pokazatelja štetnosti varira od  osobe do osobe. Mali je broj osoba koje reagiraju i na količinu manju od 20 ppm glutena
U nekim rezultatima analiza možete pročitati da se gluten (nažalost) u tragovima može naći u mnogim namirnicama, pa čak i u namirnicama koje na deklaraciji sadrže oznaku da su bez glutena (prekriženi klas).

Stoga je preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da Hrvatski laboratoriji u izvješćima ubuduće daju brojčano što točnije podatke o količini glutena u namirnici.

ŠTO AKO JE ANALIZA POKAZALA DA JE PROBLEMATIČNA SPECIJALNA  DIJETETSKA NAMIRNICA

Što se tiče dijetetskih bezglutenskih specijalnih namirnica namijenjenih osobama sa glutenskom enteropatijom, za te namirnice (da su bez glutena) proizvođači najčešće garantiraju certifikatima. Certifikati pokazuju da su s provjerom prošle kontrolne točke i da su kao bezglutenske otišle iz njihove industrije. Pronađeni gluten u tim proizvodima može značiti da se je ta šarža ili samo taj proizvod naknadno negdje kontaminirao. Ali mi ne znamo (iako je to u takvim specijaliziranim industrijama gotovo nemoguće) dali je zakazala kontrola u proizvodnji ili van nje. Pitanje je kada je vršena kontrola i kako. Znamo da se proizvod može kontaminirati glutenom bilo u proizvodnji, transportu ili skladištenju.

O  LISTAMA POPISA  PROIZVODA

Liste popisa proizvoda su skupljeni podaci o proizvodima dobivene od proizvođača. Udruga traži od proizvođača liste popisa i potrebnima prosljeđuje sređene, sakupljene informacije, ali ne garantira da su podaci dobiveni od proizvođača točni niti iza njih stoji.
Potrebno je znati da su popisi proizvoda često napravljeni i određeni samo prema mišljenju zaposlene osobe i mogu biti točni i netočni. Već smo rekli da dodatak proizvodu može biti neki aditiv ili aroma koja može sadržavati gluten u tragovima, a da to ni stručnjak koji bi to trebao znati ne zna!

Problem je što sa sigurnošću ne možemo znati na temelju čega su podatci proizvođača o sadržaju glutena u proizvodima napravljeni. Ne možemo znati koliko osoba koja je popis radila ima znanja o tom području, koliko ima vremena za istraživanje, za prikupljanje podataka, koliko volje, zanimanja, moralnosti i odgovornosti prema korisnicima.