Vi ste ovdje : Naslovnica
Tjedan svjesnosti o celijakiji u Svibnju Ispis E-mail
U Hrvatskoj se od 13. do 19. svibnja obilježava Tjedan svjesnosti o celijakiji, kroničnoj bolesti probavnog sustava koju uzrokuje trajna nepodnošljivost na protein gluten, koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma, raži i zobi.

Ovaj puta smo pripremili poseban program, o kojem ćete biti obavješteni kako na stranici HDC-a tako i na našoj facebook stranici početkom mjeseca svibnja.

Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola podjednako. Može se javiti u ranom djetinjstvu, nekoliko mjeseci nakon uvođenja žitarica u prehranu dojenčadi ili kasnije tijekom života, izazvana nekim «okidačem» iz okoliša. Simptomi su različiti, a najčešće učestali proljev, bolovi i nadutost u trbuhu, gubitak tjelesne mase, plinovi, umor itd. Postoji i tzv. tihi oblik bolesti koji ima blage simptome, a otkriva se probirom u populaciji.

Jedini lijek za oboljele je bezglutenska dijeta koje se valja pridržavati cijeloga života. Često su oboljelima potrebni mjeseci ili čak godine dijetoterapije za potpuni oporavak, a ponovno uzimanje glutena u prehrani dovodi do povratka bolesti.

Budući da deklariranje glutena na proizvodima nije zakonom propisano,  konkretna pomoć oboljelim od celijakije je analiziranje količine glutena u namirnicama ili grupama namirnica. Novom Uredbom 41/2009 regulirane su količine glutena ovisno o porijeklu i vrsti pojedinih bezglutenskih namirnica, te deklariranje glutena. Uredba je u Republici Hrvatskoj  propisana Pravilnikom o hrani bez glutena.
 
« Prethodna   Sljedeća »