Vi ste ovdje : Naslovnica arrow O nama arrow Potrebno je...
Potrebno je... Ispis E-mail
  • zakonska regulativa oko deklariranja hrane štetna je za oboljele od celijakije. Bolesnici su za sada još uvijek izloženi stalnom riziku nesvjesnog uzimanja za njih štetnih tvari, stoga i brojnim komplikacijama bolesti  Potrebno je omogućiti osnovno pravo na hranu i sigurnu prehranu. Koliko je moguće izmijeniti  štetne propise u državi.
  • potrebno je poboljšati kvalitetu življenja (u prvom redu prehrane) kronično oboljelih osoba s celijakijom. Dati oboljelom podatke o hrani i prehrani.
  • kontaminacija hrane glutenom bilo u preradi, pakiranju  ili skladištenju dalji je rizik kod održavanja zdravlja. Potrebno je analizirati proizvode. Putem rezultata analiza oboljelom dati podatke o sigurnijoj hrani.
  • odrasloj osobi koja brine o oboljelom potrebno je omogućiti boravak uz dijete, produženi porodiljski, skraćeno radno vrijeme – potrebno je ujednačiti kriterije kod donošenja odluka raznih komisija u Hrvatskoj. 
  • odraslom oboljelom potrebno je omogućiti uvjete za posebnu prehranu na radnom mjestu i objektu prehrane gdje se on mora hraniti. U ugostiteljskim objektima oboljeli ne mogu biti sigurni da su pravilno zbrinuti. - Potrebno je edukativno djelovati na osobe koje u javnim objektima pripremaju hranu.
  • održavanje zdravlja otežano je jer je gluten dodatak mnogim prehrambenim proizvodima i ima ga i tamo gdje ga se uopće ne očekuje (stavlja se u arome, boje, aditive, …). Gotovo ne postoji složeni industrijski proizvod koji je bez tragova glutena.  - Potrebno je djelovati na proizvođače hrane kako bi gluten u tragovima koji je poznati alergen što manje bio u hrani.
  • financijskom potporom omogućiti osobi nabavu bezglutenskih proizvoda, nužno potrebnih za pravilnu prehranu.  Jedina sigurna hrana – bezglutenska, veoma je skupa. Od 600 do 1500 puta skuplji su specijalni bezglutenski proizvodi namijenjeni oboljelima od celijakije od «običnih» proizvoda. 
  • oboljelom je potrebno doživotno biti uz udruge za celijakiju i tako pratiti najnovije savjete o održavanju zdravlja. Dijeta se temelji na točnoj informiranosti, pravilnom izboru namirnica, pažnji kod pripreme i posluživanja hrane,…. Dijeta treba biti stroga i striktna, bez odstupanja – Potrebno je da veza obitelji s udrugom, pomoć, podrška i zajedništvo  postane nešto stalno i na posebno važnom mjestu oboljelom i obitelji oboljelog.