Vi ste ovdje : Naslovnica
CELIJAKIJA OPŠIRNIJI TEKST Ispis E-mail
HDC - Admir   

Celijakija je autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošenje glutena. Gluten je protein žitarica raži, ječma i pšenice. Unošenje glutena u probavni sustav izaziva oštećenje, upalu  i atrofiju crijevne sluznice koja zbog toga ne može upijati hranjive tvari. Bolest često ima brojne skrivene oblike u kojima uopće nema tipičnih crijevnih simptoma, osobito u odrasloj dobi. 
       
Ranije se mislilo da se bolest javlja isključivo u dječjoj dobi i da nakon oporavka sluznice i nestanka simptoma celijakija nestaje. To nije točno jer nova medicinska saznanja potvrđuju da je celijakija kronična bolest svih dobnih skupina koju doživotno treba liječiti bezglutenskom prehranom.   

Prema svjetskim podacima u oko 9 od 10 oboljelih ova ozbiljna bolest nije prepoznata. Prema europskim podacima o učestalosti bolesti, u Hrvatskoj ima najmanje 50 tisuća ljudi kojima prijete brojne komplikacije neliječene celijakije. 
 Jedino ispravno liječenje celijakije je striktna doživotna bezglutenska prehrana. Kršenje dijete, ponekad i namjerno, ne dovodi odmah do vidljivih posljedica. Nepoznavanje specifičnosti dijete i krivo tumačenje uputa dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija u bolesnika. 
      
 Sumnja na celijakiju zahtjeva određivanje protutijela na gluten u krvi (endomizijska protutijela, protutijela na tkivnu transglutaminazu). Konačna dijagnoza se postavlja biopsijom sluznice tankog crijeva. Prije provođenja navedenih pretraga i završetka dijagnostičkog postupka ne smije se ukidati gluten iz prehrane!
 
« Prethodna   Sljedeća »