Vi ste ovdje : Naslovnica
Mapa Celiko Ispis E-mail
HDC - Admir   

PROVOĐENJE  STRIKTNE  ZDRAVSTVENE  DIJETOTERAPIJE BEZGLUTENSKOM  PREHRANOM

 

Gluten je česti uzrok brojnim zdravstvenim tegobama. Ima ga gotovo u svim prehrambenim proizvodima. Prehrana koja isključuje gluten je zdrava prehrana i preporuča se kod raznih bolesti  i raznih tegoba organizma, a jedina je terapija oboljelima od celijakije. Korisna je i svima drugima koji zbog raznih zdravstvenih razloga trebaju/žele provoditi striktnu zdravstvenu dijetoterapiju bezglutenskom prehranom.

Pravilna bezglutenska dijetoterapija striktnom prehranom bez glutena zahtjeva ozbiljan pristup i određene preduvjete, alate za održanje zdravlja, povećana znanja o glutenu u hrani i bezglutenskoj prehrani, pravilno i pravodobno informiranje. Ova mapa neophodan je materijal kod toga. Pomoć je kod razumijevanja bolesti. Celijakija mijenja život. Mapa upoznaje s specifičnim načinom života uz tu  bolest.

Osobe s celijakijom u održavanju zdravlja nisu, a i ne mogu u potpunosti biti zbrinute od

profesionalaca. Kod ove bolesti važno je surađivati s civilnom nacionalnom udrugom osoba s celijakijom - Hrvatskim društvom za celijakiju, Zagreb.

Upućivanje pacijenta na nacionalnu  udrugu kao obvezatan princip liječenja celijakije nalaže

ESPAGAN, a izazov je profesionalcima.

S punim pravom kao dugogodišnja predsjednica HDC, mogu reći da liječiti celijakiju, održavati zdravlje bezglutenskom prehranom nije lako. Ali kada se osoba prilagodi novonastaloj situaciji i nauči  odabrati namirnice i pripremiti jela bez glutena i kada spozna da su poteškoće  manje nego što je  ranije mislila, te da je prehrana  sasvim dobrog okusa više nije tako teško. Celijakičar iz prehrane ne mora izostaviti ništa po život bitnog da bi bio potpuno zdrav kao što i velik dio čovječanstva  koji se prehranjuje rižom živi  bez problema bez glutena.

Steći možete saznanja o tome gdje se sve u hrani skriva štetan gluten, što od hrane konzumirati, a što nikako ne, kako se bez ugrožavanja zdravlja sigurno i kvalitetno hraniti. Saznat čete sve to i više od toga kroz ova poglavlja: O  CELIJAKIJI (s Gluc-em- glasilo HDC zadnji broj - ostale brojeve možete naručiti), TERAPIJA CELIJAKIJE, IZBOR NAMIRNICA, SPISKOVI  PROIZVOĐAČA, ANALIZE  PROIZVODA,   SPECIJALNI  PRIPRAVCI, KUHANJE I  RECEPTI ( Sirovine za pečenje i kuhanje, Savjeti , priprema hrane s bezglutenskim namirnicama, Tajne za odličan uspjeh kruha i dizanog tijesta, Recepti…), U  SVAKODNEVNICI,  HDC i NAPOMENE, PODSJETNIK (Adrese ugostiteljskih objekata gdje se može dobiti bezglutenski obrok i gdje se mogu kupiti bezglutenski proizvodi…), LETCI za dijeljenje okolini.

Najnovija dostignuća o celijakiji i njenoj dijeti su nešto što se stalno mijenja. Tko želi ostati zdrav mora biti pravodobno informiran i u toku najnovijih stručnih saznanja. Mapa je ˝živa˝, članstvo udruge HDC Zagreb, kontinuirano dobiva nove podatke, dostignuća, informacije kojima potom može nadopunjavativsvoju Mapu. Kako ne bi bio zakinut za podatke i kako  si ne bi neinformiranošću ugrožavao zdravlje svakom oboljelom trebalo bi biti izuzetno važno na vrijeme produžiti godišnju članarinu HDC-u.

 

Biti informiran kod celijakije značiti zdravlje - kršiti pravila dijetoterapije znači bolest! Stoga vodite brigu o sebi i o svojem bližnjima.  Želim vam sreću u tome.

                                                                                                        Ružica Lah, autorica mape Celiko

 
« Prethodna   Sljedeća »